Symposium van behandelcentrum DOK018: Grip op zelfsturing

Een reactie plaatsen

3e symposium van behandelcentrum DOK018 | di. 22 april 2014 in Middelburg

Grip op zelfsturing

Zelfsturing betekent openstaan voor een duurzame verandering. Bij de behandeling van functionele klachten als chronische pijn en vermoeidheid, staat het veranderen van gedrag centraal. Gedragsgeoriënteerd behandelen vraagt om openstaan voor reflectie, om tot een duurzame verandering te komen. Hoe krijgen wij daar grip op? Hoe krijgen jongeren en hun ouders daar grip op? Met dit symposium wil behandelcentrum DOK018 een bijdrage leveren aan grip krijgen op zelfsturing.

Dit minisymposium vindt plaats op di. 22 april 2014 van 18.45 tot 21.30 uur in de aula van de Scholengemeenschap Nehalennia, Breeweg 71-e, 4335 AP Middelburg

In de centrale lezing staat zelfreflectie aan de hand van de biografie, het levensverhaal, centraal. Vanuit een biografisch perspectief werken met de gebeurtenissen van je leven, betekent er (op)nieuw en anders naar kijken. Onder professionele begeleiding op zoek naar motieven, naar beweegredenen en drijfveren, zodat tussen de regels door de essentie kan verschijnen. Nieuwe verbanden ontdekken betekent bewustwording, het verleden herinterpreteren is nieuwe perspectieven voor de toekomst creëren, ervaringen verwerken tot betekenisvolle samenhangen is een identiteit opbouwen. Dit zelf (mee)doen betekent geactiveerd worden en de basis voor zelfsturing versterken.

Daarna bestaat het programma uit de keuze van het volgen van verschillende workshops. U kunt kiezen uit twee workshops.

Programma

18.45-19.00 uur: ontvangst met koffie en thee

19.00-19.30 uur: centrale lezing door Susanne Kruys

19.30-20.15 uur: 1e workshop ronde

20.15-21.00 uur: 2e workshop ronde

21.00-21.30 uur: afsluiting met een drankje

De Workshops

1. Workshop Zelfregulatie door: Irene van de Giessen

Wat weten we eigenlijk over waarom mensen/kinderen zich gedragen zoals ze doen? Wat weten we over hoe zij (zelf) hun gedrag kunnen veranderen? De manier waarop iemand met uitdagende, verdrietige en emotionele zaken omgaat wordt in belangrijke mate bepaald door zijn of haar levensgeschiedenis. De vraag is hoe je herstel van zelf(verbinding) kunt bevorderen bij jezelf en/of bij je kind en wat daarvoor nodig is.

Wat is het doel van de workshop? In de workshop wordt op een praktische manier verhelderd wat zelfregulatie is.

2. Ervaringsles yoga door: Amber Smits

Jongeren leven in een drukke periode waarin veel verandert en het tienerbrein door veelvuldig gebruik van digitale middelen voortdurend belast wordt met prikkels. Met name jongeren met, of juist reeds hersteld van, somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten hebben baat bij ontspanning waarbij aandacht is voor lichaam, gevoel en denken. Yoga is een vorm, welke hier goed bij aansluit. Yoga staat voor verbinding tussen lichaam, gevoel en denken. Een yogales bestaat uit verschillende onderdelen, zoals o.a. fysieke uitdaging en ontspanning

3. Stilstaan bij zitten en zitten is het nieuwe roken! door: Walter Houtzager

Schoolbanken, social media, gamen en films kijken zijn de sluipschutters voor de jeugd. Iemand beweegt voldoende volgens de gestelde beweegnormen. Toch geven de laatste wetenschappelijke inzichten aan dat men mogelijk alle gezondheidswinst verloren doet gaan door het zitgedrag. Een sedentaire leefstijl: gewoon anno 2014? Het nut van bewegen zal wederom duidelijk worden. De schaduwkant van het zitten zullen hard bij u binnenkomen; Zowel vanuit de gedragsmatige kant als vanuit de fysiologische kant zal dit probleem bekeken worden. De nieuwe insteek is in dit geval niet het accent leggen op ‘meer bewegen’ maar op ‘minder zitten’. In welke spiegel gaat u kijken?

4. Gedachtepatronen veranderen door cognitieve therapie door: Carly van Velzen

Een kernpunt van cognitieve therapie is dat niet een gebeurtenis leidt tot bepaalde gevoelens en gedragingen, maar de interpretatie van die gebeurtenis. Cognities leiden dus tot gevoelens. Wanneer mensen hun cognities veranderen, veranderen gevoelens. Mensen zijn zich ook vaak meer bewust van hun gevoel dan van de gedachte die aan dit gevoel vooraf is gegaan. Allereerst dien je je bewust te worden van de rol die gedachten hebben op gevoelens en gedragingen. Vervolgens kun je oefenen in het leren uitdagen van de eigen negatieve gedachtegang en die vervangen door een meer positieve dan wel realistische kijk.

Susanne Kruys

Susanne is biografisch coach en zingevingstherapeut. Zij is tevens ouder/ervaringsdeskundige en voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van de Bascule (De Bascule is een academisch centrum dat psychiatrische zorg aan kinderen, jongeren en gezinnen in Amsterdam en omstreken verleent).

Irene van de Giessen

Irene van de Giessen van Convalescent Talent is hersteldeskundige en maatschappelijk werker bij DOK018. Zij is bestuurder van Kennis-centrum Phrenos en docent bij de HEE (onderdeel Trimbos-instituut). Daarnaast is zij een veel-gevraagd spreker op nationale en internationale congressen.

Amber Smits

Amber werkt als kinderfysiotherapeut bij behandelcentrum DOK018. Zij is tevens docent lichamelijke opvoeding en is gespecialiseerd in ontspanningstherapie bij kinderen en jongeren. Naast het werken bij DOK018 in Kapelle is zij docent en stage-coördinator bij de masteropleiding Kinderfysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam.

Walter Houtzager

Naast het ontwikkelen en verzorgen van opleidingen als leefstijlcoaching, fitness-en healthmanager en inspanningsfysiologie voor het CIOS Goes/Breda is Walter Houtzager ook actief vanuit zijn eigen bedrijf PT Zeeland. PT Zeeland staat voor ‘Personal Training Zeeland’. Met een sporthart kijkt hij hoe de jeugd zich iets zou kunnen aantrekken van gedrag dat gezondheidsrisico’s met zich mee zou kunnen brengen.

Carly van Velzen

Carly werkt als GZ psycholoog Kind en Jeugd bij behandelcentrum DOK018. In haar begeleiding en behandeling van jongeren gebruikt zij cognitief gedragsmatige therapie, EMDR en gezinsgerichte systeemtherapie.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor dit symposium door een mail te sturen naar info@dok018.nl. Geef daarbij uw 1e, 2e, 3e en 4e voorkeur aan voor de 1e en 2e workshopronde. Daar kunnen wij dan rekening mee houden wanneer een workshop vol is. Er zijn géén kosten verbonden aan dit minisymposium.

Deze avond wordt u aangeboden door behandelcentrum DOK018 in samenwerking met Convalescent Talent.

DOK018

Behandelcentrum DOK018 is in Zeeland het expertisecentrum voor de behandeling van jongeren met chronische pijn en chronische vermoeidheid, ook wel functionele klachten of Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd. Kennis en vaardigheden delen en overdragen is een waarde die wij als expertisecentrum hoog in het vaandel hebben staan.

Wij organiseren workshops, scholingen en lezingen in Zeeland en Nederland voor jongeren, ouders en professionals. Dit 3e symposium laat zien dat wij onze kennis en vaardigheden met een breed publiek willen delen.

Met vriendelijke groet, Gert Dedel | DOK018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s